fbpx

Как да се обличаме правилно ?

Окей, окей, нека започнем съвсем от начало. Да кажем, че възприемате позитивно цялата тази история с пързалянето по сняг настрани. Качвали сте се на сноуборд веднъж-два пъти, харесало ви е и сте решени, че е дошъл моментът да се оборудвате с каквото е необходимо, за да почнете да цепите пудрата. Добре, от какво се нуждаете и как /от толкова голям избор на пазара/ да изберете правилната екипировка? Ще се опитаме да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете, за да не умирате от студ всеки път, когато сте в планината.

Текст – списание Whiteroom, брой 1.

От личен опит можем със сигурност да потвърдим, че е много важно да се чувстваш добре, за да можеш да се отпуснеш и забавляваш в планината. Като цяло, карането е проява на личен стил, така че – да, със сигурност изберете дрехи, които ви стоят добре и в които се чувствате страхотно. Но критериите за търсене на правилната екипировка в никакъв случай не трябва да се изчерпват с това. Освен да изглеждат добре, дрехите ви трябва да вършат главната си функция – да ви предпазват от студа и влагата в планината. Eдинствено така, можете по цял ден да се забавлявате на (или извън) пистите, а не да се топлите пред камината в хижата, сърбайки туристическа супа.

Layering Много логично звучи следното – “в планината е студено, значи трябва да си взема най-дебелото яке, под което ще сложа най-дебелия пуловер и съм готов!” Всъщност, ако направите това, най-вероятно резултатът ще е следният – като за старт, навличайки се така, ще се почувствате адски тромав. След първото спускане ще ви стане ужасно топло и ще се изпотите, а при опит да се проветрите ще измръзнете. След второто спускане ще сте вече вир-вода, а на следващото качване със седалковия лифт, ще осъзнаете, че комбинацията изпотяване и студено време не е много здравословна, затова сигурно ще сметнете, че една топла супа в хижата, не е лоша идея.

Този проблем може да се избегне още докато подбирате дрехите, с които ще карате. Не е толкова важно колко дебели са те – важното е от каква материя са направени, следователно дали притежават нужните качества да ви предпазват от вятъра, от мокрия сняг, дали могат да поддържат телесната ви температура и в същото време да не запарват. Всичко това лесно може да се постигне, ако екипът ви се състои от три правилно избрани пласта (layers). Представяме ви the layering system.

Transporting layer – това е най-долната дреха, която носите (тениска/термо-бельо, ?, чорапи). Нейната функция е да държи потта далеч от тялото ви, позволявайки й да се изпарява. Най-лошата грешка ще направите, ако носите памучна тениска. Памукът абсорбира влагата, задържа я, става тежък и в комбинация със студа замръзва. Най-добра работа вършат синтетичните материали, като polyester (Outlast, Polartec). Те топлят, не запарват и също така обират, а не задържат влагата. Добре е да прилепват плътно по тялото, но да не стягат и пречат на свободното движение на крайниците.

Insulating layer – горна дреха, която носите под якето (блуза с дълъг ръкав). Функцията на тази дреха е да държи топло, но отново, да позволява на тялото да диша и да не задържа влага. Не е нужно да е дебела, важен е материалът, от който е направена. Fleece e най-добрият избор и отново – памучните изделия трябва да се избягват. Може да изглеждате супер със скейтърската си качулка под якето, но ако тя се намокри, ще натежи и след време ще се превърне в леден блок. (Добър повод да се приберете вкъщи и да започнете да звъните на кой ли не с новината как сте си “счупили” sweatshirt-а.) Добре е да съобразите дрехата си с метереологичните условия и количеството физическа дейност, която ще извършвате – при топлите пролетни дни блуза с дълъг ръкав е излишна, но при по-студени дни, тя е твърде необходима.

Protective Layer – яке и панталон. Тези дрехи имат две основни функции – да ви предпазят от мокрия сняг и да задържат телесната ви температура, като не пропускат ледения вятър и изпускат ненужната топлина и влага навън – “да дишат”. Тяхната функция не е да топлят – оставете това на долния пласт. Двата показателя, които трябва да съблюдавате тук , са: waterproofness (водонепропускваемост – измерва се в mm) и breathabillity (до колко могат да дишат – измерва се в gm²). Повечето якета, които ще намерите по специализираните магазини предлагат добър баланс между двете. Показателят за водонепропускваемост на етикета на яке от средна класа, сочи между 2,000 и 6,000 mm, което ще ви свърши перфектна работа, въпреки, че някои достигат и до 30,000 mm. Тop of the range за другия показател е 6,500 gm².

Дрехите не трябва да пречат на свободното движение на тялото. Когато пробвате ново яке, хванете ръкавите с пръсти и протегнете ръце нагоре – якето не трябва да се вдига над кръста.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.