fbpx
 

Ловеч отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски

Отбелязването на 145 години от гибелта на символът на българската свобода Васил Левски ще бъде отбелязан с редица събития в Ловеч, които са част от културния календар на общината за 2018 г. На 19-ти февруари, в село Къкрина, в което е заловен революционерът от османските власти ще бъде отслужена панахида за Апостола в храма „Успение Богородично“. Ще бъдат поднесени и венци и цветя на паметника на Левски и в Къкренското ханче. Предвидена е и историческа възстановка на залавянето на революционерът.

Освен това всеки, който има желание, ще може да види филма „Къкринската голгота“ и да чуе беседа със същото заглавие. Предвидена е и прожекция на „Левский:Европеец в Българско“. Както и конкурс изложба с рисунки – „Заветите на Левски“. Датата ще отбележат и училищата в Ловеч и село Малиново, които носят името на Апостола. Всеки, който иска може да посети и музеят на Левски в Ловеч, който пази оръжието на революционера и предмети свързани с делото му. Както и църквата, в която е служил дяконът преди да тръгне да освобождава България.

Културният календар на Ловеч предвижда и богато честване на 140-та годишнина от Освобождението от османско иго. На 3-ти март ще бъдат отслужени панахида и молебен за падналите в борбата за свободата ни и ще бъдат поднесени цветя на паметниците на героите. Предвиден е и тържествен военен ритуал на Белия паметник в парка „Стратеш“ и празничен концерт. НА 3-ти март ще можете и да чуете деца, които рецитират стихове, посветени на свободата. Други пък ще участват в ученически конкурси за есе, презентация, клип или рисунка, посветени на празника.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.