fbpx
 

Над 250 млн. лв. е стойността на резервираните през туроператори провалени ваканции

Над 250 милиона лева дължат туроператори на своите клиенти за нереализирани пътувания в периода на извънредното положение от 13 март до 13 юни. Това показва анализ в резултата на проучване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). На поставените въпроси в анкетата са отговорили 25 на сто от членовете на организацията, тъй като не всички фирми, членуващи в нея се занимават с изходящ туризъм или са предоставили данни.

tourism poliece

Само членовете на асоциацията имат доверени от своите клиенти 44 милиона лева за периода, като това са суми по предплатени и нереализирани ваканции, в това число и депозити на близо 80 000 клиента.

Имаме основание да считаме, че изследването на АБТТА представлява 10% представителна извадка от целия туристически пазар“, съобщават от организацията. По тяхна експертна оценка тези 10% дял от фирмите на пазара, имат различна относителна тежест в целия пазар на пакетни пътувания. Затова те изчисляват, че всички компании от сектора дължат общо над 250 милиона лева на своите потребители за неосъществени почивки по време на извънредното положение. А засегнатите клиенти са над 200 000 души. Част от сумата вече е върната на потребителите или те са получели ваучери, така че да реализират почивката си в друг период. 

От АБТТА пресмятат, че нереализираните туристически пакети за периода от 1 до 30 юни са на стойност близо 80 млн. лв., дадени за ваканции от близо 100 000 души.

Според публична информация за реализирани търговски обороти за 2018 година, активна дейност осъществяват около 900 фирми от регистрираните ТО и ТА в двете направления изходящ и входящ туризъм, допълват от АБТТА.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.