fbpx

Нова туристическа карта на България

Нова туристическа карта на България

Ново туристическо райониране на България в обновената национална туристическа карта. Страната се разделя на 9 туристически региона, като са добавени два нови от тази на икономическото планиране. Експертите предлагат следното разделение на райони:  Дунав, Стара планина, Долина на розите, Тракия, Родопи, Рила-Пирин, София, Северно Черноморие и Южно Черноморие.

Целта е всеки един от тях да предлага и работи върху един специализиран туристически продукт, към който да бъдат добавени по няколко допълнителни дейности. Например, Дунавския район ще се специализира в културния и круизния туризъм, Долината на розите върху здравето и културата, Старопланинският район – да предлага продукти, свързани със здравния и екотуризъм, а Тракия да набляга на винения и културния туризъм.
Селски и планински туризъм ще са основните в Родопите, а религиозният ще залегне в Рила и Пирин. Културен туризъм ще развива София и Южното Черноморие, като освен култура, те ще се специализират съответно и в деловия и морския туризъм. Варненският (Северночерноморският) пък ще заложи на спорта.

Така ще могат да се създават регионални туристически продукти, да се стимулират местните власти и фирми да провеждат общи, обособени и разбираеми рекламни послания и да излизат на международните пазари по-конкурентоспособни.

Почивка в България

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.