fbpx
 

Пещера Утробата дарява с рожби

Магическата пещера Утробата се намира близо до град Кърджали, в местността Тангардък кая, до село Ненково. Името на местността се превежда като гърмящата скала. За да се доберете до пещерата трябва да повървите около 40 -60 минути, но трудното следва, когато я достигнете. Трябва да се изкачите до входа на пещерата по стръмна дървена стълба, която понякога е изгнила.

Според учените, откритата през 1994 г. пещера, която наподобява женска утроба, е тракийско светилище от 9-10 век преди Христа. Но подобни пещери, които са символизирали женското плодородие се предполага, че датират от каменно-медната епоха и поне четири хилядолетия преди Христа.

Според някой няма друга такава пещера в целия свят, според други – можете да видите подобна и в Гърция. Около тракийското светилище край село Татул, също има подобни пещери, но с много по-малки размери и не с такава съвършенна форма.

Веднъж годишно, точно в 12 часа на обед, слънчевият лъч достига в пещерата и създава нов живот, оплождайки женската утроба на Богинята-майка, на която е посветена пещерата. Според едни това се случва на Рождество Христово 25 декември, а според други – през февруари. Истината е, че всеки ден, точно в 12 часа можете да видите как слънчевите лъчи проникват в пещерата, но само един ден в годината те достигат до самато й дъно.

Общата дължина, която трябва да измине слънчевия лъч, за да освети олтара в дъното на пещерата е 22 метра. Олтарът е всъщност е изсечен от човешка ръка. Това са последните 1,5 метра в дъното на Утробата. Той е висок около метър и 30 сантиметра, а в центъра му е издълбана и малка дупка. Когато слънченвият лъч достигне до нея се извършва и ритуалното създаване на нов живот между небесното светило и Богинята-майка. И днес бездетни двойки посещават Утробата, за да се сдобият с дългоочаквана рожба. И според твърденията от уста на уста това наистина се случва.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.