fbpx
 

Старчовден в Карлово

На 17-ти и 18-ти февруари кукери ще изгонят злото и от Карлово. По традиция ден преди Сирни Заговезни се провежда традиционния маскараден празник в града Старчовден. В повечето селища в община Карлово кукерите по традиция се наричат старци, откъдето идва и името на обичая.

През тази година кукерските игри ще започнат на площад „20-ти юли“ в града от 10 часа. В тях ще се включат състави от Карлово, Баня, Калофер и селата Климент, Васил Левски, Домлян, Горни Домлян, Соколица, Дъбене, Войнягово, Каравелово, Столетово и Христо Даново. На фестивала ще гостува и кукерският колектив от село Търничени, община Павел Баня.

Жителите и гостите на Карлово ще могат да се насладят на изпълненията на съставите, страшните им маски и шумни звънци и хлопатари от 12 часа. По време на фестивала ще могат да се опитат и кулинарни специалитети от Карлово и региона на специален базар-изложба. За тези, които пропуснат фестивала могат да проследят традицията на Старчовден и в село Христо Даново на 5-ти март.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.