fbpx
 

Цяло лято на море в Египет

На пръв поглед да отидеш на море в Египет през лятото звучи малко щура идея. Предвид температурите, които в най-горещите моменти от деня надминават 35 градуса. Всъщност обаче се оказва, че топлите месеци са едни от най-подходящите да събирате тен, да се плацикате в топлите води на Червено море или да опознаете подводните му богатства отблизо с шнорхел или водолазен костюм. През цялото лято туроператорът Абакс и неговите агенти предлагат едноседмични ваканции в Египет с чартърни полети. Цените на пакетите с включени полети, трансфери от и до избрания хотел, нощувки,  „ол инклузив“ (всичко включено в цената), който покрива три основни и няколко междинни похапвания, сладолед и сладки, както и неограничено количество напитки – кафе, сокове, сладолед, алкохолни питиета, бира и вино, безплатни чадъри и шезлонги на плажа и край басейна, започват от 800-900 лева.

Ако изберете ваканция в египетските курорти, които по качество в момента конкурират турските, няма да съжалявате. Добре е да знаете, че през лятото в часовете между 12.30 и 15 е доста горещо, така че през това време можете да отдъхвате на спокойствие в стаята или в някое от заведенията на климатик. Иначе климатът е особено подходящ за море, защото до вечерта температурата се запазва около 30-32 градуса, което ви позволява да се излежавате на плажа чак до залез слънце. Освен това духа бриз откъм морето, което разхлажда и не усещате истинските градуси на термометъра, за разлика от дестинации като Шри Ланка или Анталия, в които влагата засилва допълнително жегата. Освен това сервитьорите от хотелите ви носят напитките от „ол инклузива“ направо на плажа, така че дори не е нужно да правите излишни движения.

Температурата на водата е подходяща за къпане и на малки деца. И позволява на любителите на подводните красоти да прекарат дълги часове във водата в наблюдение на многоцветни корали и риби. Докато се разхлаждате можете да видите от една ръка разстояние риба балон, цветни риби папагал, прословутите рибки-клоуни, по-известни от анимацията „Търсенето на Немо“, риби „група“, пасажи от сардини, риба-тон и куп други обитатели. Спокойно можете да се доближавате до тях на около метър, но трябва да внимавате да не ги пипате и да им навлизате в личното пространство.

Морските обитатели не нападат, ако не се чувстват нападнати и можете да се доближите съвсем близо дори до отровните такива. Все пак ви съветваме в никакъв случай да не докосвате невероятно красивите, но пък отровни риби-лъвове и риби-скорпиони, както и да не стъпвате върху коралите, тъй като рибите-камъни, които също имат парализиращ агент ги имитират отлично. Хищните моруни също не са за подценяване. Със сигурност няма да умрете, дори и да им нарушите личното пространство, но ще изпитвате болка няколко дни или седмици, което лесно може да се избегне с малко респект към природата. Затова и подобни инциденти в Египет са изключителна рядкост и обикновено се дължат на незнание или нахалство от страна на туристите.

egyptДори и тези, които не са майстори-плувци могат да се насладят на подводните богатства на Египет. На първо място, кораловите рифове започват на метри от брега и с маска и шнорхел можете просто да вървите до там и да потопите главата си. Освен това се предлагат и разходки с лодки с прозрачно дъно, така че да се насладите на едно от най-богатите морета в света от първа ръка. Освен това докато сте на почивка можете да се разходите на сафари в пустинята или с лодка до Райския остров, който неслучайно носи това име. Или пък просто да се наслаждавате на вкусната храна, студените питиета, любезният персонал и богатата анимация в хотелите както за малки, така и за малко по-големи.

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.