fbpx
 

10 туристически маршрута в Пловдив

10 атрактивни туристически маршрута е разработило Общинско предприятие „Туризъм“ в Плодив. Ако следвате пътя им можете да се потопите в сърцето на града под тепетата и да откриете тайните му, които понякога остават извън традиционните пакети, предлагани на туристи.

Сред най-интересните  и най-добре познатите забележителности в Пловдив са тези от времето, когато градът е бил в пределите на Римската империя. Ако решите да обиколите паметниците от тази епоха не пропускайте да посетите Античния театър, Римски стадион, Форума на Филипопол, Акведукта и късноантичната сграда „Ейрене“, в която освен добре запазени мозайки можете да видите и уникална колекция от стъклени съдове с вписани в тях картини. Този маршрут се обогатява всяка година след продължаващите археологичмески работи в гради и в него  може да вкюлчите скоро и „Голямата базилика“, която е сред предложенията на общината за обект, който да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и Източната порта на Филипопол.

Вторият алтерантивен маршрут, който предлагат от Общинско предприятие „Туризъм“ е да посетите забележителностите, свързани с периода на Османско владичество. От този период в Пловдив има много запазени паметници, повечето от които са в самия център на града. Джумая джамия ще ви смая с уникалната си украса, а за да почуствате духа на епохата можете да пиете и едно турско кафе с баклава в близост до нея. Сред другите обекти включени в маршрута са мостът на Лала Паша, който всъщност е днешният покрит мост и комплексът с имарет или мястото, обикновено близост до джамя, на което се раздавала безплатна храна за бедните. Можете да посетите и Чифте баня, Узун чаршия, Хюнкяр хамам, Куршум хан, Часовниковата кула на Сахат тепе, архиеолгическия комплекс Небет тепе и Мевлевиехаане – дервишки център в миналото, който сега е превърнат в ресторант.

Ако се носите на крилете на любовта, разходете се по обектите, включени в маршрута „Романтичният път“ или организирайте сватбената си церемония в някой от тях. Романтичният път на Пловдив започва пред градинката на Римския стадион, продължава през Обредния дом в Стария град, църквата „Св. Богородица“, паметника на художника Цанко Лавренов, аптека Хипократ, галерия „Златю Бояджиев“, старинната порта на Филипопол Хисар Капия, етнографския музей Куюмджиевата къща, ретро-фотото, Балабанова къща, къща Хиндлиян  и завършва на къщата на Никола Недкович. Освен това можете да се насладите и на спектакъла на Държана опера- Пловдив „Българска сватба“, като представлението може да се изпълни и по предварителна заявка.

Старият град на Пловдив е известен и като любимо място на българските художници, така че ако сте запленен от изкуството не пропускайте да посетите обектите, свързани с едни от най-големите български майстори на четката. Можете да разгледате творбите им в Градската художествена галерия, галерията „Златю Бояджиев“, която пази невероятна колекция от творбите на художника, къщите в Стария град и частната галерия „Филипополис“.

В Пловдив можете да се върнете в епохата на Римската имеперия и по друг маршрут, с акцент върху запазените мозайки от периода. Вече от няколко години гостите на града могат да се радват на картините, сглобени от ситни мраморни късове в Малката раннохристиянска базилика. Вече се работи и по възстановяването на Голямата – Епископска базилика. Заради уникалните си добре запазени мозайки от цели 2 000 квадратни метра забележителността е предложена от община Пловдив за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Не пропускайте да разкледате и урасените подове на жилещната сграда „Ейрене“, която днес е Културен център и музей Тракарт.

За останалите 5 маршрута със забележителности в Пловдив, които можете да посетит, прочетете във втората част на статията утре.

 

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.