fbpx
 

100 каба гайди и традиционна българска сватба на Фестивала на носията в Жеравна

За поредна година Фестивалът на носията в Жеравна ще събере почитателите на българската народна музика и традиции на едно място. Ако искате да поживеете три дни без достиженията на съвременната цивилизация като мобилни телефони, изделия от пластмаса, модерни дрехи, чанти и слънчеви очила – то събитието е за вас. Входът за трите фестивални дни е 25 лева, за деца до 7 години достъпът е безплатен, а тези между 7 и 14 години влизат срещу 10 лева. Напълно безплатно можете да посетите родолюбивото събитие и ако сте набор на ансанбъл „Българе“ и сте на 15 години. Само трябва да удостоверите този факт с лична карта. Влизането на територията на фестивала е с дрес код – български народни носии.

Zheravna folklore festival

Откриването на фестивала е насрочено за 17 часа на 17-ти август. Официалната церемония ще започне три часа по-късно. На нея ще бъде обявена програмата и ще бъде връчено  годишното отличие „Апостол на българщината“. В 20.20 часа на голямата сцена ще бъдат възспоменати героите на България. След това можете да се насладите на концерт на Танцов състав „Чудесия“ към Младежкия дом  в Пазарджик с ръководител Таня Димитрова. В 20.50 часа на голямата сцена ще започне концерт-спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Zheravna folklore festival

В 21.40 започва народното веселие под звуците на уникалните родопски “100 каба гайди” с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър “Гергьовден” с ръководител Васил Денев и Етрополската духова музика. Хористката на ансанбъл „Българе“ Албена Вескова ще изнесе самостоятелна програма от 22.30 часа. В 23 часа е началото на песните и танците около големия огън под съпровода на „Роял бенд –Благоевград“ и оркестър „Лира“ – Добрич.

Zheravna folklore festival

През втория ден фестивалът ще отвори в 10 часа. Половин час по-късно започва веселбата с музикантите от „100 каба гайди“, зурни от Петрич, тракийски оркестър “Гергьовден” и Етрополската духова музика. В 11 часа ще бъде представена традиционна българска сватба. В 12.30 часа можете да научите различни български хора заедно с представители на клубове и школи за български народни танци. В 14 часа ще бъдат внесени чеверметата, а половин час по-късно можете да чуете изпълненията на група „ Български трендафил от Север“ –Норвегия и Дует „Рукатка“. В 15.30 часа ще продължи представянето на различните танцови състави.

Zheravna folklore festival

От 18.30 часа ще започнат народните борби. В 18.30 часа е конкурсът за автентична и за стилизирана детска, мъжка и женска народна носия, като за победителите са предвидени и  награди. Записването за него е от 13 часа на служебния вход. В 20.30 часа започва надиграването на танцьори като за победителите също е осигурен награден фонд. Предварителното записване е на служебния вход е в 18 часа. Народното веселие ще продължи с Николай Славеев, Славка Калчена и оркестър „Канарите“.

Zheravna folklore festival

В последния ден на фестивала освен веселбите и хората под акомпанимента на оркестър е предвидено и свободно влизане на територията на събитието без носии и входна такса между 12 и 17 часа. Това е и единственият ден, в който е разрешено да снимате.

Zheravna folklore festival
Сподели статията
Автор

piggyschwainhen@gmail.com

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.