fbpx

17-ти международен фолклорен фестивал – Велико Търново

17-ти  международен фолклорен фестивал – Велико Търново

Следващата седмица между 19 и 26 юли в старопрестолния град ще се проведе 17  Международен фолклорен фестивал. Международният фолклорен фестивал – Велико Търново е престижно фолклорно събитие, което отдавна вече се е превърнало в значима и традиционна част от културния живот на древната ни столица. Един наистина очакван празник, както за местните, така и за гостите на града през летните празници.

Фестивалът стартира през 1998 година и от самото начало е със статут на “Фестивал на ЦИОФФ” (Международен Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства). Включен е в списъка на 270-те признати фолклорни фестивали в света и се смята за едно от най-престижните събития в Източна Европа.

Всяка година, групи от цял свят пропътуват хиляди километри, за да представят красотата и уникалността на фолклора си пред търновска публика; едни от най-добрите фолклорни, музикални и танцови ансамбли, дошли в България с една цел – да бъдат част от най–големия празник в един от най-хубавите български градове.

Тази година в официалната програма на фестивала ще има 8 концерта, в които ще вземат участие над 470 артиста от 9 страни. Също така ще бъдат организирани много съпътстващи събития: дегустация на традиционни национални кухни, работни срещи и състезания.

През годините във фестивала са участвали над 230 фолклорни състави от 93 страни. Несъмнено това ще бъде едно значително събитие от лятната програма на туристите.

България, хотели, Велико Търново

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.