fbpx

Винарна на 25 века откриха в Несебър

Винарна на 25 века откриха в Несебър

При разкопки край Несебър археолози откриха 30 антични амфори. Те датират от V в. пр. Хр., времена, когато древна Месембрия е била гръцка колония. Избата, която археолозите също така наричат „винарна“, е всъщност най-стария склад за вино, съхранявано в антични амфори, не само в Несебър, но и в целия античен свят.

Те са много добре запазени и са съдържали вино на най-големите винопроизводители на древността, населявали остров Тасос, Хиос и Лесбос. Собственикът на избата бил богат търговец, който е подсигурявал виното за трапезите на богатите месембрийски граждани.

Находката е от първите десетилетия след основане на гръцката колония и е свидетелство за икономически стабилен, населяван от заможни хора град, които можели да развиват търговия и други занаяти. След реставрацията си амфорите ще бъдат изложени в музея в стария Несебър.

Почивка в България, хотели Несебър

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.