fbpx
 

Дават 3 млн. лв. на екскурзоводите

3 милиона лева ще бъдат дадени безвъзмездно на регистрираните екскурзоводи, засегнати от кризата. Това стана ясно на среща между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и ЮСЕ. Вече се подготвя пилотен проект по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Към момента регистрираните официално екскурзоводи са 1420, но голяма част от тях не практикуват професията си, затова се очаква със сумата да бъдат изпълнени исканията на гидовете всеки, който е работил легално през 2019 г. да получи по 3660 лева или една минимална заплата за времето от 6 месеца, в което водачите бяха без работа заради мерките срещу разпространение на коронавируса.

Като данъците и осигуровките се поемат от държавата. Ако на водачите се отпуска тази сума с 3 милиона могат да бъдат подпомогнати 820 екскурзоводи, показват изчисленията.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.