fbpx
 

Близо 3 милиона нощувки са направени през 2023 г. за родни хотели и квартири през големите онлайн платформи

Близо 3 милиона нощувки са направените онлайн резервации за български хотели, места за настаняване и квартили през основните световни онлайн платформи за краткосрочно настаняване, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Интересът за ваканции у нас през първото пологодие на миналата година е бил най-слаб през зимните месеци – януари и март, когато резервациите онлайн са били средно за около 136-137 хиляди нощувки във всеки от месеците. Повече туристи са предпочели да почиват у нас през юни – реализирани са над 282 хиляди нощувки.

Най-голям е бил интересът към местата за настаняване по морето, като близо 1,7 млн. нощувки от общо под 3 милиона са направени за регион Северна и Югоизточна България, в който попадат и морските курорти край Варна и Бургас. По близо 1 милион ношувки има регистрирани в двата района на южна България – Югозападен и Югоизточен с Южен централен. Най-малко са били онлайн резервациите в Северозападния регион на България – малко над 35 хиляди за цялата година.

Процентът на направените хотелски резервации за България е минимален на фона на цялостните данни за Европа. През 2023 г. гостите в места за настаняване в ЕС са прекарали 678,6 милиона нощувки в краткосрочни квартири и хотели под наем в ЕС, резервирани чрез Airbnb, Booking, Expedia Group, TripAdvisor. Ръстът в сравнение с 2022 г. е 13,8 на сто.

hotel

Най-търсените туристически региони чрез онлайн платформи през третото тримесечие на 2023 г., са Ядранска в Хърватия, където са реализирани 23,7 милиона нощувки, Андалусия в Испания с 14 милиона нощувки и френският Прованс -Алпи-Лазурен бряг с 12,2 милиона нощувки. През същото тримесечие сред първите 20 региона 6 са във Франция, по 5 в Испания и Италия, 2 в Гърция и по 1 регион в Хърватия и Португалия. България отсъства от челните места.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.