fbpx

4th International Festival of Friendship and Arts “Bulgarian Rose” – Bulgaria, IYC “Primorsko” (bg)

Четвърти международен фестивал на дружбата и изкуствата  „Българска роза“ – България, ММЦ „Приморско“ 07.06.2012 г. – 14.06.2012 г.

Детски отдих в България

От 07.06.2012 г. до 14.06.2012 г.  в България, на южното българско Черноморие, в Международен младежки център „Приморско“, ще се проведе Четвърти международен фестивал на дружбата и изкуствата  „Българска роза“. Организатор на културното събитие е „ПГА – тур“ във взаимодействие с посолството на Руската Федерация в Република България, Националните училища по изкуства в градовете Котел и Широка Лъка. Участниците във фестивала са детски и младежки танцови и хореографски ансамбли, солисти, вокални и инструментални групи и школи по изкуства, чието творчество се основава на фолклорните традиции, съвременната естрада и други жанрове, а именно:

  • творчески колективи и солисти в танцови жанрове (народни, класически, съвременен естраден танц, модерни танци, хип-хоп, брейк денс, салонни танци и др.);
  • представители на вокални и инструментални жанрове; хорове; майстори в оригиналните  жанрове (куклен театър, мода, пластика, цирк) и други колективи;
  • художествени школи, студиа, кръжоци, студенти във Висши  учебни заведения и факултети по изобразителни  изкуства и всички, на които е близко изобразителното изкуство от различните направления.

За участие във фестивала са поканени колективи от Гърция, Украйна, Молдова, Русия, Турция, Македония, Румъния и др. Събитието се организира като благотворителна акция и се осъществява от „ПГА-тур“ и други организации в името на реализацията на благородната идея – да се предостави възможност на младите изпълнители от различни страни за срещи и обмен на творчески опит, а така също и с цел  популяризация на фолклора сред подрастващото поколение,  съхраняване на културните традиции на всяка народност.

Подготовката и провеждането на мероприятието се осъществява от организационен комитет, който определя състава на жури за всяка от номинациите. То е съставено от водещи специалисти в областта на културата и изкуствата от страните участници във фестивала.

Четвъртият международен фестивал на дружбата и изкуствата  „Българска роза“ си поставя следните задачи:

  • Укрепване на международните връзки и сътрудничеството между децата посредством културен и творчески обмен;
  • Представяне на културата на съответния народ от детски творчески колективи;
  • Обмяна на опит между колективи, ръководители, изпълнители;
  • Възможност за провеждане на съвместен съдържателен отдих;
  • Пропагандиране на здравословен начин на живот;
  • Културно-историческо възпитание.

Регламентът на фестивала изисква вокалните солисти, дуетите, ансамблите и хоровите колективи да представят едно произведение с обща продължителност не повече от 4 минути. Хореографските колективи е необходимо да представят един танц в една номинация, като масовият не трябва да надвишава 5 минути, а соловият – 3 минути. Солистите инструменталисти  изпълняват едно произведение с обща продължителност до 4 минути, а инструменталните ансамбли – с продължителност не повече от 6 минути.

Критериите за конкурсните оценки в номинациите са:

1.Вокал: музикалност, художествена трактовка на музикалното произведение; чистота на интонацията и качеството на звученето; красота на тембъра и силата на гласа; сценична култура; сложност на репертоара; съответствие на репертоара на изпълнителските възможности и възрастовата категория на изпълнителя; изпълнителско майсторство.

2.Хореография: изпълнителско майсторство – техника на изпълнение на движенията; композиционна постройка на номера; съответствие на репертоара на възрастовите особености на изпълнителите; сценичност /пластика, костюм, реквизит, култура на изпълнението/; подбор и съответствие на музикалния и хореографския материал; артистичност, разкриване на художествения образ.

3.Инструментален жанр: степен на владеене на инструмента; чистота на интонацията и музикалния строй; сложност на репертоара; технически възможности на ансамбловото изпълнение; музикалност, артистичност, художествена трактовка на музикалното произведение; творческа индивидуалност /за солистите/.

4.Изобразително изкуство – пленер: оригиналност на изпълнението на творческите занятия сред природата в номинациите „Пейзаж“, „Графика“, „Живопис“; създаване на конкурсни етюди на място (с произволна техника) по фестивалната тематика („Българска роза“, лозунгът на фестивала е „В единството е силата!“); участие в изложба с произведения, създадени по време на пленера.

Организаторите на фестивала са подготвили следните награди: Гран При, 1, 2, 3 място, специални награди. Гран При се връчва за цялостни творчество.

Програма на мероприятията:

1-ви ден: Пристигане в ММЦ „Приморско“, регистрация и настаняване на участниците и гостите на фестивала. Запознаване с  ММЦ „Приморско“. Свободно време. Вечер на запознанствата – развлекателно шоу в кръга на приятелите. Дискотека.

2-ри ден: Организационно събрание. Запознаване с площадката, техническите служби, консултации. Почивка край морето. Репетиции, майсторски класове. Дискотека.

3-ти ден: Плаж. Подготовка за откриване на фестивала. Репетиции. Специална екскурзионна програма. Дискотека или мероприятие по плана на ММЦ „Приморско“.

4-ти ден: Тържествено откриване на Четвъртия международен фестивал на дружбата и изкуствата  „Българска роза“. Провеждане на конкурсната програма в отделните номинации. Дискотека или мероприятие по плана на ММЦ „Приморско“.

5-ти ден: Провеждане на конкурсната програма. Майсторски класове и подготовка за пленера. Обобщение на резултатите от конкурса. Дискотека.

6-ти ден: Репетиция за галаконцерта. Закриване на фестивала. Галаконцерт на участниците във фестивала. Награждаване на победителите. Дискотека.

7-ми ден: Екскурзия „Сафари“ – разходка с кабриолети по най-стръмните горски възвишения на резервата Ропотамо до върха, откъдето се разкрива красива панорамна гледка към морето и гората. Плаж. Изложба на творбите от пленера.

8-ми ден: Отпътуване на участниците и гостите на фестивала.

Четвъртият международен фестивал на дружбата и изкуствата  „Българска роза“ предоставя на всички поклонници на изкуствато уникалната възможност да изразят своята креативна енергия и да прекарат една незабравима творческа почивка на море в гостоприемна слънчева България!

Резервация и настаняване в хотели в Приморско

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.