fbpx
 

6000 евро от държавата за всеки чартър с туристи

6000 евро да получи всеки туроператор, който осъществява чартърни полети към България. Това предлагат като промени в Закона за извънредното положение от ВМРО. Според депутатите това представляват около 30-35 на сто от разходите за самолетния полет от дестинации, които са отдалечени на до 3 часа по въздух и с тях пътуват между 150 и 200 туристи. Според народните представители мярката трябва да е в сила до две години след отмяна на извънредното положение.

Те са изчислили, че за подпомагане по този начин на туристическия сектор ще са нужни до 100 милиона лева, но те ще се върнат осемкратно в бюджета. От ВМРО припомнят, че през миналата година са осъществени около 13 000 такива полета, а през тази година за юли и август са заявени около 9000. Сред пазарите, които биха били стимулирани да осъществят чартърни полети с туристи, ако предложението бъде прието, от ВМРО споменават Великобритания, Германия, Швеция, Норвегия, Дания, Финландия, Холандия, Полша и Русия.

По изчисления на вносителите така у нас могат да пристигнат близо 2 милиона чужди туристи, да се създадат работни места и да се компенсират частично загубите за българските туроператори вследствие на кризата. Според депутатите тази мярка ще допълни насърчаването на вътрешния туризъм чрез раздаване на безплатни ваучери за ваканция на българите.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.