fbpx
 

В Абритус е намерено най-голямото златно съкровище от монети в България

Най-голямото златно съкровище от монети в България е намерено в римския град Абритус край Разград. То тежало 4 килограма и отброявало 835 монети от 5 век, които били отсечени в монетарниците на Константинопол, Равена, Антиохия и Тесалоники. Заради факта, че монетите били много добре запазени се предполага, че те са част от държавно съкровище. Върху северите има знак, който гарантира златното им съдържание. Съкровището били скрито при нападенията над града и така се запазило за поколенията.

В историческия музей до археологическия резерват Абритус освен богата нумезматична колекция можете да видите още статуетка от световноизвестната тракийска гробница в Свещари. Статуетката на богинята Нике е от 3 век преди Христа. В музея е изложен и направеният през 4 век преди Христа от чисто злато Пегас, открит край село Вазово. Той е без аналог в световната археология. Крилатият кон тежи 475,5 грама.  В музея е изложена само половината от Пегас, защото другата половина била разрязана от един тракторист при намирането на находката, който предложил долната част на безценната находка за пепелник на компанията. В последствие тя изчезнала.

В музея ще видите и други предмети, които ще ви запознаят с вековната история на Абритус, тракийското поселище, заселването на римски войници и разрастването на кастела до римски град.

В 12-те зали на  интерактивния музей на Абритус можете по забавен начин заедно с децата си да научите повече за историята на мястото, по какъв начин е бил устроен града и как е протичал живота в него, каква е била римската мода, любопитни факти за периода, както и как е протекла последната битка на император Траян Деций. Той намира смъртта си край Абритус заедно с 30 000 -та си армия при битка срещу готите през 251 г.

Но не си мислете, че всички съкровища на Абритус са заключени зад четири стени. Мястото е превърнато и в музей на открито. В парковата част на Абритус можете да разгледате 70 епиграфски паметника с надписи на гръцки и латински. Като сред надгробните плочи има още християнски, мюсюлмански и арменски.

Площта на археологическия резерват е 3200 кв. м. На мястото можете да видите останките от вътрешния двор и резеденцията на висш държавен магистрат. В двора се извисяват и римско-йонийски колони, а празните постаменти са любимо място за снимка на туристите.

Абритус е включен в списъка на 100-те национални обекта. От 1-ви ноември до 31-ви март през уикенда резерватът може да бъде посетен само по предварителна заявка. През седмицата работи от 9 до 17 часа. През останалото време от годината мястото е отворено през същите часове, но без почивен ден. Цените за вход, както за повечето български забележителности, са почти символични. 2,50 лв. струва входът, като за ученици и студенти цената е 80 ст. Хората в неравностойно положение влизат безплатно. Екскурзоводската беседа струва 5 лв.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.