fbpx
 

Аджарлар лонгозу е сред най-големите лонгозни гори на Европа

Намира се само на 2,5 часа от Истанбул в община Карасу

Знаете ли, че една от най-големите лонгозни гори в Европа се намира съвсем близо до България, в съседна Турция? Това е Аджарлар лонгозу (Acarlar Longozu). За да стигнете до нея трябва да пътувате едва около 2,5 от любимия на българските туристи мегаполис Истанбул. Минавате по втория мост, който свързва Европа и Азия, покрай азиатското летище на Истанбул Сабиха Гьокче и следвате навигацията към Сакария и община Карасу. Лонгозните гори са екосистеми, които се образуват в непосредствена близост до реки, като каква част от дърветата се намира под вода и каква на сушата зависи от сезона.

Аджарлар лонгозу съществува благодарение на водите на река Сакария, която е дала и името на едноименната област. Цялата екосистема е с площ от 1562 хектара, но срещу скромна сума за входен билет можете да влезете и да се разходите близо километър по дървените екопътеки над течащите води, да се насладите при късмет и в случай, че сте през правилния сезон и час от денонощието на водни лилии, водни лалета и водни теменужки и на различни видове птици. За да снимате разпъпилите се лилии трябва а посетите парка от май до октомври в периода от 9 сутринта до 15 часа следобед, тъй като след това цветовете се затварят.

Дървената пътека, която ще ви разходи край дърветата и обитателите на реката е с дължина от 750 метра. Останалата част от парка не е отворена за посетители, за да се запази непокътната екосистемата на лонгозната гора. До 2014 г. е можело да се разходите по реката с водно колело или лодка, но сега единственият вариант са дървените еко пътеки, отново, за да се пази природата и да се ограничи излишното човешко влияние. Разходката е приятна, лека, а част от дърветата се намират направо върху нея, тъй като в пътеката са изрязани дупки, през които те продължават да растат необезпокоявани от туристите.

По дървената пътека неусетно навлизае в местообитанието фазани, горски бекаси, диви патици и различни видове риби. Низината е дом на близо 2300 вида растения и 243 вида птици. Въпрос на късмет е обаче каква част от тях ще успеете да видите. Но пък ще се насладите на безкрайната зеленина и на прохладата, която носи река Сакария. Неслучайно мястото е любимо през уикенда не само на жителите на Сакария, но и на тези, които искат да избягат от летните истанбулски жеги.

Аджарлар лонгозу се е образувала преди хиляди години, след като постепенно наноси са забавили течението на река Сакария, която се влиза в Черно море. Днес е дом на рядко срещаното водно лале и освен белите лилии на които ние се порадвахме при късмет можете да снимате и лилави такива. По пътя дори можете да си купите местни плодове или зеленчуци почти буквално от полето в непосредствена близост до лонгозната гора. Именно екосисемата е причина за невероятния им вкус, тъй като почвата в близост е много плодородна.

А ако решите да отдъхнете можете да пиете и едно кафе или пък да похапнете в заведенията край лонгозната гора. Ако носите собствени продукти можете да си направите пикник или барбекю в обособена за целта зона. Препоръчваме ви местния локум от тиква и от дюля, който ще намерите в павилионите в началото на парка с регионални продукти. Както и турския ароматизиран дезинфектант „колоня“ с аромат на мед или дюля. Ще имате избор и между различни сувенири, локални храни и поправки.

В района на Сакария можете да посетите и езерото Сапанджа. Най-добрата гледка към езерото е от така наречената градска гора, която е предпочитана за пикници, семейни тържества и е пригодена за посещения чрез множество барбекюта, пейки и беседки. Намира се само на 4 км от самото езеро. Има въжен приключенски парк за малки и големи, възможност за колоездене, ATV, конна езда и трекинг.

Езерото Пойразлар в близост до едноименното село е отдалечено на 8 км от Сакария и също е подходящо за къмпингуване и за еднодневна разходка с пикник. В района живеят 154 вида птици, а дивите патици са повече от любопитни да видят с какво точно се хранят местните и почиващите. Около езерото сянка ще ви пазят горите от жълт и черен бор. Ако сте запален риболовец можете да пробвате късмета си за щука или шаран. А ако имате малко повече късмет, да срещнете някой от местните обитатели – лисици, невестулки, зайци, катерици, таралежи, диви свине, къртици, полски мишки, черни костенурки, саламандри, гущери и жаби.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.