fbpx
 

Излекувайте се на гроба на Ак Язялъ Баба в Оброчище

Гробът на мистичният алевитски духовен водач Ак Язалъ Баба в Оброчище и днес прави чудеса, убедена са стотици хора, които дирят на свещенното място лек за своите болки. Мюсюлманите почитат живелият реално светец, докато за християните това е мястото, на което Свети Атанас върши чудеса. Мюсюлманите ходят до тюрбето на светеца в понеделник, четвърък и петък при даване на оброк. Християните винаги когато имат нужда. Те твърдят, че преди да бъде теке мястото било християнски манастир.

За това, че славата на текето на Оброчище, построено през 16 век се е носила из цялата Османска империя говорят думите на прочутия пътешественик Евлия Челеби. С изключение на текетата на имамите Али и Хюсеин в Багадад друго такова теке няма никъде в Турция или персийските земи, пише през 17-ти век пътешественикът. За хвалебствените му думи вероятно помага и факътът, че самият той бил болен, но се излекувал чудодейно, приспивайки до гроба на светеца една нощ.

Според легендите Ак Язалъ Баба бил великан с чудовищна сила и построил текето само за ден, лекувал и вършил чудеса. Самото тюрбе на светията също е много интересно и обрисувано отвътре със стенописи в източен стил. Гробът на светеца е покрит със зелено сукно, а там, където да били личните му вещи днес стоят даровете на благодарните и излекувани поклонници. Оброчище е само на няколко километра от курорта Албена, така че тюрбето и руините от дервишкото теке, изникнали край него лесно могат да бъдат посетени.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.