fbpx
 

Скалният Аладжа манастир крие златни съкровища

Скалният Аладжа манастир и днес крие златни съкровища и несметни богатства. Или поне така разказва легендата. Според едно от преданията духовната обител в скалите край Златни пясъци е изникнала на мястото на град основан от  цар Филип Македонски. А част от съкровищата от този период още търсят своя откривател.

Според друга легенда при напускането на манастира последните монаси зазидали църковни книги и предмети от Аладжа манастир и околните такива. Някои твърдят, че и днес виждат призраци на монаси, които обитават тесните килии и бродят в гората наоколо. Скалният манастир всъщност е освован през 13-14 век, като се предполага, че е напуснат от последните монаси в края на 16-те век.

От ноември до април скалният комплекс може да бъде посетен всеки ден без неделя и понеделник от 9 до 16 часа.  Докато през по-топлата част от годината мястото работи всеки ден от 9 до 21 часа, като по-рано затваря единствено музея, в който са експонирани находки от обителта. През лятото вечер можете да се насладите и на филмов спектакъл, който разказва историята на манастира и кара скалите да оживеят пред погледа на зрители от цял свят.

За да се качите до килиите и трапезарията на скалния манастир се движите по вити външни стълби.  На няколкото скални нива можете да разгледате това, което е останало от манастирския храм, параклиса, кухнята, трапезарията и да разгледате запазените стенописи. Или пък да поседнете в тесните монашески килии и да се опитате да си представите трудния живот на обитателите на Аладжа манастир преди векове. Съвсем наблизо са и катакомбите, в близост до които според легендата съкровищата чакат своя откривател.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.