fbpx
 

Фидел Кастро се любува на курорта Албена през 1972 г.

Курортът Албена на 24-ти август ще навърши 47 години от отварянето си. Идеята за комплекса с хотели се ражда през 1967 г. И само две години по-късно тогавашният несменяем комунистически лидер Тодор Живков открива първата част на новопостроената Албена – с 9 хотела, 4 ресторанта и две заведения. Мястото бързо се превръща в любимо на тогавашния елит.

Сред най-известните чужди гости, които имат честа да разгледат Албена още в първите години на създаването на комплекса е кубинският лидер Фидел Кастро. Той пристига да се любува на българския комплекс при посещението си през 1972 г. Реакцията към хотелите и обслужването в курорта са от много голямо значение за управляващата вихрушка, тъй като концепцията за Албена е „открадната“ именно от кубинските комплекси.

Всички прочути гости на комунистическата власт, задължително минават през морската гордост на България. Така Албена разглеждат вождът на Северна Корея Ким Ир Сен, индийският социалист Ромеш Чандра в ролята си на председател на световната организация за мир, руският космонавт Николай Рукавишников и българският му колега Георги Иванов, режисьора Никита Михалков и съзвездие от лидери и звезди от бившия социалистически блок.

Въпреки, че е основана отдавна, Албена и до днес е най-предпочитания курорт в България от семейните туристи. Хотелите са реновирани, но в рамките на местата, които са заемали и през 1969 г. Затова и Албена предлага зеленина, спокойствие и сигурност. В същото време комплексът налага и много тенденции в сектора като системата „ол инклузив“, провеждането на спортни състезания и лагери, библиотека на плажа, спа и балнео туризма.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.