fbpx
 

Амфитеатър на брега на морето


Една от спирките е на круиза „Три континента“ на компанията Celestyal

Да се насладите на древен величествен античен театър на брега на морето, докато се наслаждавате на отблясъка на слънчевите лъчи в безкрайното синьо край бреговете на гръцки остров Кипър. Всички това може да бъде само една малка спирка от приключението ви, ако резервирате круиз „Три континента“ на най-предпочитана компания за корабни пътешествия в региона на Средиземно море Celestyal. Особено чудно беше да посетим запазените руини на древния град и да разгледаме мозайките през декември, когато времето в Кипър е топло, дори и да вали дъжд,  за разлика от това в България.

Именно затова и избрахме декември за круизното си пътешествие, което освен спирка в Лимасол, който е едва на 19 км от археологическия обект, включен в списъка на ЮНЕСКО, има и такива в Порт Саид, Египет с възможност за посещение на единственото оцеляло от 7-те чудеса на света – египетските пирамиди и Сфинкса, поклонение на Божи гроб в Йерусалим, Израел, пътуване до древния Ефес край Кушадасъ, разходка из атинския Акропол и снимки по каменните улици на Родос без типичните тълпи туристи. Добре де, имаше и още една причина – имах рожден ден и до посрещнах на кораба Crystal от флотата на Celestyal, но за тази част от пътуването можете да прочетете тук 

Останките на града-държава Курион в Кипър впечатляват и до днес

За да стигнете до Курион, въпреки близкото разстояние, ви препоръчваме да си резервирате екскурзия от кораба. Не бива да ви подвежда дистанцията само от 19 километра, тъй като автобусите не са особено редовни (средно по веднъж на 45 минути-час, и самото разстояние се взима за същото толкова време заради многото спирки и заобиколния маршрут), а мястото никак не е малко. Разира се има и опция с такси, но тогава цената, особено ако сте само двама души, въпреки преговорите, излиза почти същата като на корабната екскурзия. Така или иначе изборът е ваш, но Курион определено си заслужава визитата.

Градът-държава е построен върху хълмовете на района и е гледал и контролирал плодородната долина на река Курис. Местните му жители вярвали, че са потомци на един от най-старите градове в Европа – Аргос в Пелопонес. Безспорно гвоздеят на визитата ви ще бъде запазеният античен театър (впоследствие превърнат в амфитеатър) край морските брегове, който е построен през 2 век преди Христа и разширен около 4 столетия по-късно, за да приема 3000 зрители. И днес, ако имате късмет, можете да слушате концерт или да гледате театрално представление в него, но главно през летните месеци. Докато ние буквално имахме амфитеатъра само за себе си през декември.

Като че ли още се чува шумът от виковете на тълпата и сблъсъка на мечовете на гладиаторите, които са се сражавали на арената на театъра, който е преустроен в такъв през 3-ти век по времето на римския император Каракала. За да са бойците от класа и да умеят да забавляват достатъчно добре публиката в града било основано и гладиаторско училище.

Съвсем близо до театъра са останките от частна вила – „Къщата на Евстолий“, която впоследствие била превърната в обществен център за отдих през раннохристиянския период. На пръв поглед къщата е била сравнително скромна по размери, но пък е била много богато украсена. И днес можете да се насладите на подове от 5-ти век в централната стая и комплекс за баня, който се намира на по-високо ниво, достъпен по стъпала, северно от сградата.

При влизането в градските бани първо се минавало през помещението със студена вода – фригидариум, после през по-топлия тепидариум и накрая през горещото помещение – калдариум. Преди влизане във всяко помещение имало плитки вани за краката. Имало и различни по големина басейни.

Сред интересните мозайки, които можете да видите са подовете в „Къщата на Ахил“ и „Къщата на гладиаторите“. Процъфтяващият град-държава бил унищожен от силно земетресение през 4-ти век след Христа.

И днес можете да се разходите из римската агора, изградена върху руините на по-ранна обществена сграда, която е била в експлоатация от края на 4 век до края на елинистическия период. Агората (площадът) на града е заобиколена от портици с мраморни колони от двете страни. Има и впечатляващи обществени бани с голям осмоъгълен басейн, както и малък храм, Нимфеум, посветен на водните нимфи. В града има и раннохристиянска базилика от 5-ти век след Христа с баптистерий.

Неслучайно Курион е част от световното културно наследство на света, признато от Юнеско в Пафос. Входният билет за мястото струва 4,50 евро. Работи целогодишно, като от 16 септември до 15 април е отворен от 08:30 до 17 часа, а през останалата част от годината – до 19:30 часа.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.