fbpx
 

Античният театър на Пловдив е по-стар с 30 години

Античният театър в Пловдив е строен през I век след Христа, а не през II, както досега смятаха историците. И е с поне 30 години по-стар. Това стана ясно след като при археологически проучвания в подземната галерия на театъра бе намерен надпис на древногръцки език от 90-те години след Христа.

Издяланите върху камъка букви са от постамент на първия градоначалник на Филипопол Тит Слави Котис. Такстът гласи, че той е допринесъл за развитието на града и изграждане на чудесни сгради. Тит Слави управлявал Филипопол по времото на император Доминициан. Бил е наследник на тракийските царе и първия човек в цялата римска провинция Тракия. Надписът показва, че Пловдив е бил града-майка на цялата провинция. Надписът ще бъде демонтиран и подходящо експониран.

Досега се предполагаше, че театърът е построен по времето на император Траян. Театърът е имал около 7000 хиляди седящи места. В него са се провеждали гладиаторски борби и регионални събрания. През пролетта предстои да се смени настилката на сцената в амфитеатъра, който е един от най-разпознаваемите символи на града под тепетата.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.