fbpx
 

10 500 артефакта отриха в Анадола през 2022 г.

Регионът Анадола в Турция е сред люлките на човешката цивилизация. През последните години археолозите от целия свят и тези от южната ни съседка са обединили усилия, за да открият максимална част от историческите тайни, които се крият в недрата на древната земя. През 2022 г. са извършени 713 проучвания, а резултатът от тях са впечатляващите 10 500 артефакта.

Дом на най-старите селища на земята, анадолските земи привличат вниманието с безценното си историческо богатство. В Анадола в момента се извършват разкопки в седем региона, както паралелно с това се правят и консервационни проучвания, а учените правят академични публикации за откритията си. Неслучайно Турция се счита за една от най-изобилните страни в света по отношение на археологическите проучвания.

В рамките на проучванията, реализирани в Турция през 2022 г., са извършени общо 249 археологически разкопки. 160 от тях са били проведени от турски научни делегации, 32 от чуждестранни научни делегации и 57 са проведени под ръководството на музейните дирекции. Също така под ръководството на дирекциите на музеи са извършени 187 спасителни разкопки, 10 спасителни разкопки на обществени инвестиционни площи и 89 сондажни разкопки.

През изминалата година приключиха реставрационните дейности, извършени в Западния Театър на древния град Лаодикия. Разположен в границите на Денизли, Лаодикия е един от най-важните и известни градове в Анадола през първи век пр.н.е. Във възстановения Западен театър на Лаодикия се възобнови провеждането на културни събития.

Международният Симпозиум по разкопки, изследвания и археометрия, който се провежда всяка година без прекъсване от 1979 г. насам, се проведе в Денизли със сътрудничеството на Министерството на Културата и Туризма, Университета Памуккале и  община Денизли. Събитието привлече много наши и чуждестранни учени и студенти. Докато планирането и оценяването на теренните проучвания за 2023 г. продължава, с цел за да се предаде историческото богатство на Турция на бъдещите поколения, се очаква да бъдат предприети още приблизително 750 археологически дейности.

В страната не е забравен и фокусът върху морската археология и това, което се крие в дълбините на водните басейни в резултат на древни корабокрушения. В страната през миналата година са проведени 7 морски експедиции и 3 проучвания.

Провинция Мугла, свързващата Егейско и Средиземно море, е домакин на най-много археологически проучвания през изминалата година. Броят им е 54. Мугла и чудесата на нейната 8000-а история, древни история със стотици древни градове и руини, е следвана от перлата на Егейско море – Измир с извършени 41 археологически проучвания.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.