fbpx
 

Античните градове на Егейска Турция

Красиви плажове, исторически градове, заобиколени от маслинови градини и уникална кухня, в която на почит е чудото зехтин… Всичко това ще намерите в Турската Егея, известна още, като турския бряг на щастието или с други думи – рай за летовниците. Дестинацията предлага разнообразие от туристически услуги, круизи, възможности за ветроходство и възхитителна местна кухня. Всичко това сред спираща дъха атмосфера. Неслучайно едни от най-могъщите императори в историята са основали градове по тези земи.

Пътуване през Троя

Разположен в село Тевфикие в Чанаккале, древният град Троя е сред най-интригуващите дестинации в Турция. Първоначално считан за мит, докато един ентусиаст – Хайнрих Шлиман, не повярвал в легендите и не открива Троя за света. С девет археологически слоя и непрекъсната 3000-годишна история, древният град Троя е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 1998 г. Този древен обект е и първата спирка по пътя на Еней. Изключителният музей на Троя, призьор на едни от най-престижните музейни награди в Европа, също не бива да бъде пропускан от посетителите, тъй като в него е изложена колекция от артефакти и находки от разкопките в региона.

Древният град Асос е разположен в очарователното егейско село Бехрамкале, на върха на хълм с поетапни тераси и изглед към морето. Друго съкровище на Северна Егея, е храмът на Атина, построен на най-високата точка на Асос. Сред руините, които можете да посетите в Асос са агората на стария град, училището и театъра. В града буквално ще ходите по стъпките на древните философи, тъй като жител в миналото на Асос е древногръцкият мислител Аристотел, който основава прочутата си философска школа там, преди да пътува до македонския дворец, за да преподава на Александър Велики.

 

Съкровищата на Измир

Когато стане дума за древни градове в Турция, може би един от първите, които ще изникне в съзнанието ви е уникалният Ефес, който привлича хиляди местни и чуждестранни туристи всяка година. Ефес е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 2015 г. и един от най-големите пристанищни градове на своето време, процъфтява през елинистическия и римския период. Библиотеката на Целз (най-голямата в Турция с капацитет от 30 000 посетители и визитна картичка на древния град), античният театър, портата на Мазей и Митридат, храмът на Адриан и храмът на Артемида (едно от седемте чудеса на древния свят) са сред забележителноститеу, които ще видят туристите в Ефес и в близост до древния град. В Ефес ви препоръчваме да се насладите и на „къщите с тераси“, където ще видите как са живели богатите римски семейства. В близост до града са още Къщата на Дева Мария, гробницата на Св.Йоан и пещерата на седемте спящи.

Бергама в Измир,е друг древен град в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Важен център през елинистическия, римския и византийския период. Бергама е дом на друга от седемте значими църкви, споменати в Книгата на Откровенията. Структурите в Пергамон, които са съхранени до наши дни, включват храма на Атина, Траянеума и библиотеката на Пергамон. Разходка от Горния Акропол до съвременния град Бергама предлага панорамна гледка към целия град от склона. Известен днес като „Червената базилика“, храмът на Серапис е друг акцент в Бергама.

Наред с известните антични градове по брега на Егейско море, много древни селища има и във вътрешността на района. Тези градове включват древния град Айзаной в Кютахя и античния град Сардис в Денизли, като и двата са в предварителния списък на ЮНЕСКО. Друг изключителен паметник в Денизли е древният град Хиераполис, който заедно с травертините на Памуккале е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1988 г. като културно и природно наследство. В Бурдур, по пътя за Айдън, можете да видите Афродизиите, включени в списъка на ЮНЕСКО, както и зашеметяващия древен град Сагаласос.

Муула или както е по-известна у нас Мугла, е мястото, където свършва Егейско и започва Средиземно море. Със стотици руини в този красив град можете да се пренесете осем хиляди години назад във времето. Мугла е дом на няколко древни града, включително Каунос, Книдос и Тлос. По този добре познат маршрут можете да посетите двата древни града Ксантос и Летоон, които са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. В Ксантос, бившата столица на Ликия, можете да видите ликийски гробници, датиращи от древността. По пътя към Датча, тих град в Мугла, можете да посетите древния град Книдос, разположен на брега между Егейско и Средиземно море. В Книдос, град на културата и изкуството и важен стар търговски център, можете да наблюдавате срещата на двете морета от великолепния театър на града – и да прегърнете магията на тази уникална географска ширина, където е написана историята.

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.