fbpx
 

Древен град под морето крие 6000-години тайни край Ропотамо

Под морските вълни при устието на река Ропотамо се крият следите от близо 6 000 –годишната история на региона. Древният град, открит през 1976 година бе част от работата на третия сезон от работата на проекта Black Sea Map, съобщават на сайта си от Центъра за подводна археология. Останките лежат едва на 4 метра под морската повърхност.

Експедицията е установила, че на мястото на изследванията последователно са съществували селище от ранната бронзова епоха, тържища и пристанища от времето на най-ранната гръцка колонизация на Черно море, сгради от ранновизантийската епоха, Средновековието и Османския период.

При подводната експедиция са открити и много артефакти, основно керамични съдове. Останките са на най-добре запазеното пристанище от древността, основно заради факта, че в района не е имало огромен строителен бум, както на други места с подводни пристанища у нас. Експедицията е открила и близо 40 потънали кораба на различна дълбочина

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.