fbpx

Културното наследство на траките с още едно уникално откритие

Културното наследство на траките се обогати с още едно уникално откритие


Културното наследство на траките се обогати с още едно уникално откритие, направено в района на село Свещари. Археолозите, начело с проф. Гергова, се натъкнаха на тракийска колесница с два впрегнати коня. На същото място през 2012 година бе открито златно съкровище. Според археолозите двуколката е от края на ІV в. и началото на ІІІ в пр. Хр., част е или е свързана с Голямата свещарска могила, и най-вероятно с богатото погребение на гетския владетел Котела.
Това е третата колесница, открита на територията на България и първата двуколка, която се намира на територията на тракийското племе – гети.

Откритото поредно свидетелство за богатото културно наследство на траките е и потвърждение за реалността на стенописите в Казанлъшката гробница. Според желанието на археолозите и местните власти, находката ще бъде експонирана на мястото на откритието, за да може да бъде разглеждано свободно и от туристи.

Настаняване в хотели културно наследство в България

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.