fbpx
 

Античният фестивал „Нике – играта и победата“започва на 25 май в Никополис ад Иструм

За седма поредна година любителите на историческите възстановки могат напълно безплатно да научат повече за античната история по време на специализирания фестивал „Нике – играта и победата“, който ще се проведе на 25 май в археологическия резерват Никополис ад Иструм. Входът както за фестивала, така и за забележителността на този ден са напълно безплатни.

През тази година в събитието ще вземат участие исторически реконструктори от Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Словения и България.  Атрактивната програмата ще акцентира върху живота на римляни и готи през Късната Античност и ще представи демонстрации на римски настолни игри, антична мода, игри с публиката, пресъздаване на религиозни ритуали, екипировка, бойни построения и битки, робски пазар, рецитации на антична поезия, изпълнения на групи за eтно-фолк музика и др.

Събитието се организира от Сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице”, Регионален исторически музей – Велико Търново, Община Велико Търново и кметство на село Никюп.

Ето и програмата на събитието:

10:30 – Откриване на фестивала с представяне на групите участници
11:00 – Антична мода
11:20 – Военни демонстрации: представяне на въоръжение, построения и тактики
12:00 – Тържествено посрещане на императора
12:30 – Битка срещу варварите
13:00 – Гладиаторски игри
13:30 – 14:30 Обедна почивка
14:30 – Обичаите на готите
15:00 – Робски пазар
15:30 – Медовината през вековете: дегустация на напитки по антични рецепти
16:00 – Раннохристиянска литургия
16:30 – Военни маневри
17:00 – Рецитал на антична поезия
18:00 – Концерт на КСАНА

Снимките са предоставени от организаторите, техен автор е Димитър Атанасов.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.