Само местни производители ще могат да предлагат ракия, скара и сланина на фестивала на ракията и сланината в Априлци. Те ще получат и специален знак, който да гарантира произхода на стоката им. Празникът през тази година ще се проведе на 10-ти февруари, на централния площад в града. Организаторите са предвидили вкусна изненада за гостите на събитието. Всеки ще може да опита от „Бабината гозба“.
Типичното за региона ястие ще бъде приготвено в огромен чорбаджийски тиган, а в състава му ще влязат 30 килограма сланина, 500 яйца и 30 килограма праз лук. Както всяка година е предвидена и богата фоклорна програма, а в народното веселие ще може да се включи всеки, който знае стъпките на българските хора или обича да слуша народна музика.
Местните производители пък ще могат да премерят сили в четири различни конкурса . Майсторът на най-крехката сланина ще получи за награда живо прасенце. Предвидени са и призове за приготвилия най-оригинално ястие със сланина, за най-атрактивно мезе от сланина и за най-ароматна, идеална на градус и вкусна домашна ракия.