В Априлци гонят зимата с надбягване на Тодоровден

Конни надбягвания, с които ще прогонят зимата, оганизириат в Aприлци. Началото на кушиите е от 10 часа в местността Маринска в квартал Видима на града. Според легендата на този ден свети Тодор обличал девет кожуха един върху друг и отивал при Бога да го моли за лято. Традицията обаче датира още от прабългарите, твърдят изследователи, тъй като това бил един от пролетните празници, свързани със здравето на конете.

todorovden horse races

С приемането на християнството той се трансформира и се чества в последната събота преди началото на Великия пост. При изгрев мъжете сплитат опашките на конете, украсяват ги с цветя, мъниста и цветни пискюли и ги отвеждат на водопой. Жените пък в това време месят обреден хляб. След това се организирали конни състезания, като победителите освен чест получавали като награда риза или кърпа.

todorovden horse races

На празника в Априлци обаче най-умелите повелители на юздите ще получат пари. Всеки от включилите се в надпреварите ще вземе 50 лева. Заелите трите първи места в различните дисциплини ще вземат по 150 лева всеки, вторите по 100 лева, а третите по 70 лева.

todorovden

Предвидени са и други отличия. Най-младият в състезанията за Тодоровден ще грабне 100 лева от организаторите на празника. За най-възрастният  и за най-сръчната дама с юздите са предвидени 50 лева. Водещ на събитието ще е кулинарят и шоумен Ути Бъчваров.

uti buchvarov
Post Tags
Сподели статията
Автор

atanas_ktastev@dpbweb.com

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.