fbpx
 

В Априлци гонят зимата с надбягване на Тодоровден

Конни надбягвания, с които ще прогонят зимата, оганизириат в Aприлци. Началото на кушиите е от 10 часа в местността Маринска в квартал Видима на града. Според легендата на този ден свети Тодор обличал девет кожуха един върху друг и отивал при Бога да го моли за лято. Традицията обаче датира още от прабългарите, твърдят изследователи, тъй като това бил един от пролетните празници, свързани със здравето на конете.

С приемането на християнството той се трансформира и се чества в последната събота преди началото на Великия пост. При изгрев мъжете сплитат опашките на конете, украсяват ги с цветя, мъниста и цветни пискюли и ги отвеждат на водопой. Жените пък в това време месят обреден хляб. След това се организирали конни състезания, като победителите освен чест получавали като награда риза или кърпа.

На празника в Априлци обаче най-умелите повелители на юздите ще получат пари. Всеки от включилите се в надпреварите ще вземе 50 лева. Заелите трите първи места в различните дисциплини ще вземат по 150 лева всеки, вторите по 100 лева, а третите по 70 лева.

Предвидени са и други отличия. Най-младият в състезанията за Тодоровден ще грабне 100 лева от организаторите на празника. За най-възрастният  и за най-сръчната дама с юздите са предвидени 50 лева. Водещ на събитието ще е кулинарят и шоумен Ути Бъчваров.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.