fbpx

Археологическият музей в град Созопол – пазител на хилядолетната културна традиция

Археологическият музей в град Созопол – пазител на хилядолетната културна традиция

Sozopol

Sozopol

Археологическият музей на Созопол е разположен в старата част на града, помещава се в сградата на храма „Св. св. Кирил и Методий”, а така също и в няколко зали, предоставени от културния център на град Созопол.


Археологическият музей представя хилядолетната културна традиция на град Созопол и неговата история от края на VІ хил. пр. Хр. до ХVІІ век сл. Хр. Най-забележителни са колекциите древногръцки рисувани вази, от каменни и оловни котви и щикове  и антични и средновековни амфори.


В музея може да бъде видяно алабастровото ковчеже, в което векове са били съхранявани мощите на св. Йоан Предтеча, както и малката кутийка с надпис на гръцки език, която разказва за пътя на мощите до Остров Свети Иван.


Мощите на светеца са открити при археологически разкопки на остров Св. Иван през лятото на 2010 г. Днес ценната реликва често гостува в други градове, а в Созопол може да бъде видяна в храм „Св. св. Кирил и Методий”.

Резервация и настаняване в хотели в Созопол

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.