fbpx
 

Атракциите и хотелите ще са с идентификационен номер

Уникален идентификационен номер ще получи всяка туристисечска атракция, хотел, аквапрак и останалите туристически обекти, съобщиха от Министерство на туризма. По този начин щяла да се подпомогне единната класификация на туристическите обекти у нас и да се улесни функционирането на Единната система за туристическа информация, която според ведомството трябва да заработи до 6 месеца.

С новите отличителни номера се цели да се отстрани възможността за дублажи на еднакви имена на обектите в туризма. Новият идентификационен знак ще бъде въведен с промяна в Закона за туризма. С измененията в нормативния акт се очаква да се уреди и статута на националните курорти, като по този начин се решат проблемите за финансиране и поддържане на дейностите в тях.

Окончателните текстове на новия закон ще бъдат качени на сайта на Министерство на туризма до две седмици. Всички заинтересовани лица ще могат да внесат свои предложения за изменение на текстовете в едномесечен срок преди нормативният акт да бъде внесен за обсъждане от Министерски съвет.

В наредбата за категоризация са предвидени изменения на изискванията за получаване на хотелски звезди. 4 и 5-звездните обекти вече няма да имат задължителна минимална кубатура на стаите, а ще трябва да отговарят само на изисквания относно квадратурата на помещенията. Освен това ще отпадне изискването за климатик в планинските хотели, а местата за настаняване сами ще избират дали да имат обменно валутно бюро.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.