Атракциите и хотелите ще са с идентификационен номер

Уникален идентификационен номер ще получи всяка туристисечска атракция, хотел, аквапрак и останалите туристически обекти, съобщиха от Министерство на туризма. По този начин щяла да се подпомогне единната класификация на туристическите обекти у нас и да се улесни функционирането на Единната система за туристическа информация, която според ведомството трябва да заработи до 6 месеца.

С новите отличителни номера се цели да се отстрани възможността за дублажи на еднакви имена на обектите в туризма. Новият идентификационен знак ще бъде въведен с промяна в Закона за туризма. С измененията в нормативния акт се очаква да се уреди и статута на националните курорти, като по този начин се решат проблемите за финансиране и поддържане на дейностите в тях.

Окончателните текстове на новия закон ще бъдат качени на сайта на Министерство на туризма до две седмици. Всички заинтересовани лица ще могат да внесат свои предложения за изменение на текстовете в едномесечен срок преди нормативният акт да бъде внесен за обсъждане от Министерски съвет.

В наредбата за категоризация са предвидени изменения на изискванията за получаване на хотелски звезди. 4 и 5-звездните обекти вече няма да имат задължителна минимална кубатура на стаите, а ще трябва да отговарят само на изисквания относно квадратурата на помещенията. Освен това ще отпадне изискването за климатик в планинските хотели, а местата за настаняване сами ще избират дали да имат обменно валутно бюро.

Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.