fbpx
 

В Бачево посрещат Тодоровден с конни състезания и концерт

С конни състезания и концерт ще отбележи село Бачево, Разло Тодоровден. Празникът, известен още като Конски Великден е сред най-тачените в селото, в чиито герб неслучайно е включен кон. Местните дори се шегуват, че много преди да проходят бебетата се качват на кон. На Тодоровден много от местните хора обличат невръстните си деца в автентични носии и ги качват на конете си, за да се присъединят към традиционните ритуали.

На празника конете се окичват с мартеници. Тържеството започва в 10 часа в центъра на селото с тържествена литургия и водосвет  и се освещават питки, направени във формата на подкови и коне. Животните се захранват ритуално със захар, за да е добра и сладка предстоящата година. А най-красивата местна девойка ще намаже с червено яйце лицата на ездачите, за да са здрави и силни.

Всички ще се хванат заедно и на хорото. Същинските състезания с коне ще започнат в 11 часа в местността Власовица. Най-добрите в различните надпревари ще бъдат наградени в 15.30 часа. Веднага след това в центъра на село Бачево веселбата ще продължи с празничен концерт.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.