fbpx
 

Ергени се женят помежду си, за да си намерят булка в Козаревец

Странен ритуал има в лясковското село Козаревец. И през тази година на 2-ри февруари двама мъже ще сключат брак на шега, а празненството ще е за цялото село. Обичаят датира от началото на миналия век и осмива старите ергени. Вярва се, че двамата младоженци, които участват във веселбата ще си намерят невести през предстоящата година.

Практиката показва, че досега това се е случило с всички, включили се във веселбата. Според ритуалът първо младоженецът бива избръснат от приятелите си на площада в селото. След това цялата свита обикаля селото с музика и каручка, за да събира дарове за младото семейство.

Свитата на младоженците е от около 30 души, като всички роли в нея са поверени на мъже. В женски дрехи карнавално са облечени  и господата, маскирани като свекърва, тъща, кръстници и шаферки също са мъже. Младоженецът откупува жена си с пари, а в свитата задължително е включен и един интересен персонаж – тулум.  Той върви с чувал, пълен с дървесна пепел, и доволно опушва всички ергени, които са забравили да си намерят девойка.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.