fbpx
 

Ергени се женят помежду си, за да си намерят булка в Козаревец

Странен ритуал има в лясковското село Козаревец. И през тази година на 2-ри февруари двама мъже ще сключат брак на шега, а празненството ще е за цялото село. Обичаят датира от началото на миналия век и осмива старите ергени. Вярва се, че двамата младоженци, които участват във веселбата ще си намерят невести през предстоящата година.

Практиката показва, че досега това се е случило с всички, включили се във веселбата. Според ритуалът първо младоженецът бива избръснат от приятелите си на площада в селото. След това цялата свита обикаля селото с музика и каручка, за да събира дарове за младото семейство.

Свитата на младоженците е от около 30 души, като всички роли в нея са поверени на мъже. В женски дрехи карнавално са облечени  и господата, маскирани като свекърва, тъща, кръстници и шаферки също са мъже. Младоженецът откупува жена си с пари, а в свитата задължително е включен и един интересен персонаж – тулум.  Той върви с чувал, пълен с дървесна пепел, и доволно опушва всички ергени, които са забравили да си намерят девойка.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.