fbpx
 

Гайдари пак ще мерят сили в Гела

За поредна година в родопското село Гела ще се проведе атрактивното надсвирване между любители и професионални гайдари. Съборът събира на едно място любителите на красивата българска природа и почитателите на традициите. През тази година фестивалът ще се проведе на 3-ти и 4-ти август.

Откриването на гайдарското надсвирване е от 10.30 часа на 3-ти август. В 11 часа ще започне конкурсната програма, а лауреатите ще бъдат наградени от 18 часа. Естествено вечерта ще продължи със всенародно веселие под съпровода на българските народни ритми. Празникът ще продължи и през недея, когато от 11.30 часа ще се състои срещата на родовете, чиито корени са от родопското село Гела.

Участниците, както всяка година, са разделени в три възрастови групи. Най-малките майстори на народния инструмент до 14 години ще могат да изпълнят свободна програма с продължителност до 5 минути. Младежите между 15 и 20 години ще трябва задължително да се представят с една бавна и една бърза мелодия. Те ще разполагат с 6 минути. Музикантите на възраст над 21 години също ще изпълнят бърза и бавна мелодия, но ще разполагат със седем минути.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.