fbpx
 

Гайдари отново ще премерят сили в Гела

На 5-ти и 6-ти август за пореден път ще се проведе гайдарския събор в село Гела. Събитието има над 100 годишна история. Днес целта му е да помогне за запазването на автентичната българска фолклорна музика. Докато в миналото съборът бил място, на което роднитите от селото да се срещнат, като вески род си имал свое дърво, около което се събирал.

Откриването на гайдарското надсвирване ще е от 10.30 часа. След това ще се проведе конкурсната програма. Тя е разделена в три възрастови групи. Младежите и децата до 14 години ще трябва да изпълнят произведение по избор в рамките на 5 минути. Следващата група до 20 години задължително трябва да представи бърза и бавна мелодия с продължителност от 6 минути.

 

Третата възрастова група над 21 години също ще се състезава с бавна и бърза мелодия до 7 минути. Досега най-малкият участник в състезанието е бил на 5 години, а най-възрастния на 85 години. По време на събитето обичайно можете да получите и първите си уроци по свирене на гайда. Както и да си купите хапване, пийване и традиционни български продукти.

Награждаването на спечелилите в конкурсите започва в 18 часа. След това следва концертната програма Хорото продължава, която ще ви накара да танцувате български народни танци, дори и да не знаете стъпките. На 6 август от 11 часа започва срещата на родовете, а народното веселие продължава.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.