fbpx
 

Гайдари се надсвирват в Гела

От 5-ти до 7-ми август в родопското село Гела ще се проведе прочутото гайдарско надсвирване. Станалият вече традиционен събор привлича хиляди туристи от България и света, които искат да се насладят на фолклорната музика, майсторството на музиканите и на красивите гледки на Родопите.

По време на съобра всеки желаещ може да получи уроци по свирене с гайда, при това напълно безплатно. От сутрин докато има желаещи пък се провеждат състезанията между различните майстори – гайдари за това кой свири най-добре. Душата си с музика изразяват участници в три възрастови групи – до 12 години, от 13 до 18 години и майстори над 18 г. възраст.

Първите две групи показват уменията си в рамките на 5 минути, а най-големите имат на разположение 7 минути. Участниците могат да заявят желанието си да се надсвирват най-късно един час преди началото на състезанието.

За останалите, които са дошли само да се наслаждават на ученията на музикантите, остава удоволствието от българската народна музика, невероятните панорами и вкусните родопски специалитети.

Резервирайте хотели в България
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.