fbpx
 

100 каба гайди звучат на фолклорния събор в Рожен

Звукът на 100-те каба гайди, свирещи заедно родопски песни, се е превърнал в символ на Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен“.  Посетителите на фестивала и тази година ще имат възможността да се насладят на омагьосващото представление на самобитния гайдарски оркестър „Сто каба гайди”. Участниците в групата са от различни села в Родопите и се събират за фестивала, като правят една единствена репетиция на изпълнението си.

През тази година съборът ще се проведе от 15-ти до 17-ти юли. Първоначално той  възниква през 1898 г., но след няколко прекъсвания се възражда отново през 2015 г. Посетителите и през тази година ще могат да се насладят на изпълнинието на Валя Балканска на космическата песен “Излел е Дельо хайдутин“. Родопската песен е избрана да пътува сред звездите заено с космическия апарат „Вояджър“ като послание от земляните към други разумни цивилизации. Компания на родната космическа песен правят произведения на Бах, Бетовен и Моцарт.

На най-големия фолклорен събор и през тази година ще участват певци и инструменталисти от цялата страна. Освен на изпълненията на Валя Балканска, гостите на фестивала ще могат да чуят наживо песните на Володя Стоянов и на още 400 групи и оркестри. Всеки ден в 13 часа пък ще се извива традиционното роженско хоро.

По време на фестивала посетителите ще могат да видят демонстрации на трасиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на био храни и напитки, кулинарни шоута и въртене на чевермета. През тази година публиката ще се убеди и че само с един моторен трион могат да се изваят скулптури от дърво. Сред представленията спиращи дъха е и танцът върху огън на нестинари.

Пътувайте в България

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.