fbpx
 

Стотици каба гайди ще огласят Родопите край село Гела

За поредна година ще бъъде спазена традицията през първия уикенд на август да се проведе гайдарското надсвирване и празник в родопското село Гела. Родовата традиция местните да се събират и да празнуват заедно Илинден на поляните край селото датира от преди повече от 100 години.Съборът е възроден и става популярен за български и чужди туристи през последните 2 десетилетия.

По традиция изпълнители от различни възрастови групи ще премерят сили с изпълнения на популярната родопска каба гайда.  ладежите и децата до 14 години ще трябва да изпълнят произведение по избор в рамките на 5 минути. Следващата група до 20 години задължително трябва да представи бърза и бавна мелодия с продължителност от 6 минути. ретата възрастова група над 21 години също ще се състезава с бавна и бърза мелодия до 7 минути.

Досега най-малкият участник в състезанието е бил на 5 години, а най-възрастния на 85 години. По време на събитето обичайно можете да получите и първите си уроци по свирене на гайда. Както и да си купите хапване, пийване и традиционни български продукти. Откриването на гайдарското надсвирване е предвидено за 10.30 часа на 4-ти август.

Конкурсната програма ще започне в 11 часа, а победителите в извличането на магическия родопски звук ще бъдат наградени в 18 часа. Вечерата ще продължи с концертна програма и всенародна хоро. На 5-ти август от 11.30 ще бъде открита родовата среща, а народното веселие ще продължи под ритъма на гайдите и аромата на чеверметата. Хотелите в околностите вече са заети, но ако искате да се включите все още можете да опънете своята палатка по широките родопски поляни.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.