fbpx
 

Балкански фестивал на занаятите и ракията започва в Шишковци

Участниците от Балканския полуостров ще представят своя фолклор и бит на Фестивала Балканска черга в село Шишковци, Кюстендюлско. Събитието ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември. Представянето на фолклорните състави ще започне през първия ден от 13.15 часа. Час по-късно ще се открие тридневната изложба-базар на традиционни български произведения.

Посетитетлите ще могат да разгледат и да си купят тъкани черги от региона, занаятчийски произведения, шевици, плодове и зеленчуци на местни производители. Както и изложба от картини и склуптори на студенти от Националната художествена академия. В 17 часа внсеки ще може да научи как се прави хубава ракия и ще се проведе конкурса за домашно направени традиционни напитки. Вечерта ще продължи с концерт на дует „Пирин“ и още много музика.

На 23-ти септември на една от двете сцени още в 10 часа ще започне фолклорната програма с участието на състави от България, Македония и Сърбия. Следват демонстрации на клуб по авио и ракетомоделизъм. От 14 часа е началото на кулинарната изложба, по време на която можете да се научите как се правят традиционни ястия, както и да опитате такива.

След това можете да проследите състезанието за най-сръчно рязане на дърва за огрев и да се насладите на изпълненията на певицата Поли Паскова. На втората сцена за настроението на младежката публика ще се грижи DJ.  В последния ден на фестивала можете да проследите фолклорна програма на самодейни състави от региона. Както и атрактивен турнир по народни борби, в който ще участват както мъже, така и дами, а наградата е агне.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.