fbpx
 

Полетете с балон над Кападокия за Великден

Отколешна мечта на хората е да се реят като в птиците над земята, далеч от всички дребни неща и да гледат земята под себе си като на длан. Най-романтичният начин да си подарите това изживяване е да полетите с балон по изгрев над причудливите скални комини и каменни образувания в приказните долини на Кападокия. Още повече, че в момента цените и на балоните, и на екскурзиите са повече от достъпни, предвид поевтиняването на турската лира и все още липсващите китайски туристи, които преди кризата превръщаха региона в азиатски мегаполис.

Кападокия, която е и люлката на християнството, а скалните църкви от преди столетия ни карат да преклоним глава, може да бъде посетена и по Великден, благодарение на директния чартърния полет на Планет Травел Център. Само след два часа в самолета, кацате на летището в Невшехир и се отправяте към избрания хотел, като цените на човек, които включват самолетния билет, трансферите, 3 нощувки със закуски или със закуски и вечери според предпочитаното място за настаняване, медицинска застраховка и екскурзовод започват от 306 евро. Малко над 500 ще ви излезе същото приключение, ако изберете да нощувате в скален хотел, в който луксозните стаи са направо издълбани в канарите.

Допълнително можете да си купите полет с балон, който според нас не е за изпускане. Цената му е 195 евро на човек, но си заслужава всяка стотинка, за да се насладите на извяните от природата пъстри пейзажи с разнообразни скални форми, на изгрева и на гледката на другите цветни балони в небето край вас. Естествено накрая вдигате тост за емоционалното преживяване с чаша пенливо вино и получавате грамота, която да ви напомня завинаги за полета, въпреки че наистина гарантираме, че той ще е трайно запечатан и в сърцето ви.

 

Кападокия е сред най-известните дестинации не само в Турция, но и в света заради невероятните причудливи скални феномени, изваяни в продължение на милиони година от лава, въздух и вода. Местните използвали меките скали, за да дълбаят в тях жилища, едни от най-ранните християнски църкви и манастири в света, крепости и дори заравяли близките си покойници в каменни вечни домове. Днес причудливите природни форми са причина за интереса на туристи от цял свят към красивите панорами.

Сред най-интересните обекти, които можете да разгледате с програмата на Планет Травел са музеите под открито в Гьореме, Долината на любовта, Долината на дервишите, Долината Ъхлара, каменната скулптура Камилата, крепостта Учхисар, Червената долина, както и невероятния подземен град  Деренкую, който често сравняват по епохалност на строежа с египетските пирамиди заради подземните му тунели и сгради, които можели да приютят поне 20 хиляди души без битови проблеми или опасност от епидемии. И до днес е загадка кои са строителите му и защо са решили да живеят под земята. Но в Кападокия има и други тайни, които чакат своите откриватели, така че за да усетите магията й трябва да я посетите.

А защо и не да използвате момента да си напазарувате евтино всякакви сладки изкушения, подправки, майсторски изработени керамични изделия, чайове, кафе с различни вкусове, баклави и толумбички, шалове и сребърни бижута със султанит – камъка-хамелеон, който променя цвета си според светлината. Още повече, че във всички хотели, ресторанти и заведения туристът в Кападокия наистина се чува като цар. 

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.