fbpx
 

Кулинарни шедьоври от банатската кухня в село Асеново

За поредна година в село Асеново, община Никопол, област Плевен ще се проведе международния кулинарен фестивал „Банатски вкусотии- традициите на моето село“.  Всеки, който иска да опита уникални специалитети, да се повесели или да премери сили в различните кулинарни състезания трябва да посети площада пред читалището на село Асеново на 12-ти август.

Банатските българи са избягали от България семейства при потушаване на възстанията по време на Османското робство. Част от тях се завръщат след освобождението, а други потомци все още живеят в година. Това странстване повлиява и кухнята им.  На фестивала ще можете да разгледате изложби-базари на традиционни банатски ястия, автентични храни от различни населени места и съвременни прочити на ястията.

Освен това ще можете да опитате и дегустирате различни местни специалитети, да се любувате на изпълненията на автентични песни и танци и други атракции. По време на фестивала ще се проведат и редица конкурси и състезания.  Участниците във „Вече приготвям банатско ястие“ ще се представят с приготвени вкъщи специалитети. Състезателите в конкурса „Аз приготвих банатско ястие“ ще го правят на място на площада.

Сред най-забавните състезания ще е това по рязане на лук неслучайно наречено „През сълзи към победата“. Тъй като 2017-та година е и годината на петела е предвидена и специална кулинарна изложба, в която ястията ще бъдат подчинени по вкус или форма на ранобудната птица. Организаторите са предвидили и награди за най-атрактивен кулинарен щанд.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.