fbpx
 

Банско празнува на 5-ти октомври

На 5-ти октомври най-известният български планински и ски курорт Банско отбелязва своя празник. За това и от общината са подготвили богата програма, за да отбележат деня. Още на 2-ри октомври ще започне веселбата за най-малките. Тогава от 15.30 започва спортният празник „ Децата на Банско спортуват и се забавляват“ на стадион „Свети Петър“. На 3-ти октомври в големия салон на читалище „Никола Вапцаров“ всеки пък ще може да проследи фолклорния спектакъл „Цветовете на времето“.

На 4-ти октомври в Дома на изкуствата ще бъде представена изложбата „Ние сме достойни лаври да берем“, организирана от Музеен комплекс – Банско, Национален Литературен музей и Исторически музей – Радомир. През целия ден на празника на планинския курорт пък всеки ще може да посети общинските музеи напълно безплатно. Вратите са отворени от 9.30 часа до 17.30 часа на 5-ти октомври.

В 9 часа ще бъде отслужена и тържествена литургия за празника на града в църквата „Света Троица“, която е осветена през 1835 година. В 10 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметниците в общината, а половин час по-късно гражданите и гостите на Банско ще си спомнят за героите, жертвали се за свободата на страната и курорта.

В 11 часа на язовир Белизмата ще се проведе детски риболовен турнир, а от 11.30 до 17 часа най-малките ще могат да гледат и детска кинопанорама в Посетителския информационен център. Кулминацията на празника е от 18 часа на централния площад в града, когато концерт ще изнесе обичаният изпълнител Графа. Вечерта ще завърши с празнична заря.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.