fbpx
 

В село Баня празнуват на Илинден

На 20-ти юли е официалният празник на село Баня, община Несебър. На тази дата хората от цялото село не пропускат да се отбият до най-старата сграда в селото – църкавата Свети Пророк Илия. Предполага се, че храмът е на близо 300 години. По случай празника ще бъде даден и курбан в двора на църквата.

Началото на празничната програма на мегдана на в селото ще бъде дадена от кмета Емил Огледалов и изпълнения на фоллорна група Илинденче към село Баня. За настроението на гостите ще се грижат още танцова формация Младост от Булгас, ръководителят на ансанбъл Китка Мария Маркова, трио Илинденче и Денислав Кехайов със своя оркестър. За първи път пред публика ще се представи и новосъздадената певческа група към читалище Пробуда в селото. Кулминацията на вечерта ще е празнична заря.

Селото, което се намира на няколко километра от морето, е известно и с близостта си до един от най-красивите плажове по Черноморието – Иракли. Всъщност се предполага, че името на ивицата идва от това на древния античен гръцки герой Херакъл, който е бил почитан като боги и е бил приет на Олимп. Плажът на Иракли също е смятан за божествен от всички, които искат да почиват в хармония с природата.

Той се намира в защитената местност Емона. Райнът е известен с многообразието на редки птици, които често гнездят направо на пясъка и на растения, част от които в Червената книга на защитените от изчезване видове в България. Повечето от три километра плажнта ивица не е застроена. Регионът е включен и в обхвата на НАТУРА 2000.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.