Бърдарски гердан се вихри в ритъма на карнавала

На веселие и карнавал според традициите на банатските българи, които живеят в село Бърдарски гердан можете да се насладите на 17-ти февруари. Празникът Фършанги ще започне в 10 часа с откриване на фестивала и празнично шествие. Час по-късно ще започне хумористичния концерт в читалище „Съединение 1923“.

От 14 часа ще се проведе организираният кулинарен конкурс на площада пред търговските щандове, съпътстващи веселието. Той ще е в три раздела. Ще бъдат отличени майсторите в приготвяне на типична банатска „калбасъ“, надпревара за най-добро домашно вино и за най-вкусно традиционно банатско ястие.

Гостите на фестивала ще могат да опитат и традиционната за местната кухня чорба триеница. Според традицията на карнавала, който предшества християнските пости всеки се обличал в своята противоположност – мъжете като жени и обратното, а просяците като царе.

Сподели статията
Автор

atanas_ktastev@dpbweb.com

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.