fbpx
 

Първи фестивал на бъчвата започва във Врачеш

Първият фестивал на бъчвата ще се проведе на 14-ти октомври във Врачеш, община Ботевград. Мястото за празника не е избрано случайно, тъй като селото е извеснво у нас и по света именно с направата на бъчви. Със занаята се препитават над 70 фамилии в региона. Всеки, който посети фестивала ще има шанса да се запознае с целия процес по направата на една бъчва – от оформянето на суровия дървен материал до сглобяване на крайния продукт, в който след това отлежават вина и ракии.

Естествено подобен фест не може да мине без дегустации, тъй като участие в празника ще вземат и винарнски изби, чиято продукция отлежава именно в прочутите вмрачешки бъчви. Освен това в програмата са предвидени надиграване и надпяване с български фолклорни танци и песни на състави от цялата страна.

Сред атракциите на фестинава ще са и състезания по търкаляне, вдигане и събиране на бъчви. Любителите на вкусната храна пък ще могат да се възползват и да опитат вкусни традиционни кулинарни специалитети от региона. Предвидени са още дефилета на духов оркестър и мажоретен състав, както и концерти на популярни групи и изпълнители. В купона ще се включи и самодейният състав на Върнячка баня, Сърбия.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.