fbpx
 

Епископската базилика в Сандански е от 4-ти век

Изключително впечатляваща е епископската базилика в Сандански. При това не само с факта, че е построена през 4-ти век, когато християнството все още не е успяло да се наложи като световна религия. Трикорабната реставрирана сграда бе открита през април тази година. Според учените църквата е могла да съперничи по великолепие на Голямата базилика в тогавашната българска столица Плиска. Стените й са градени от големи речни камъни, а на определено разстояние са се поставяли и сектори с от 3 до 5 реда тухли, наредени като пояси. Градежът е типично късноримски.

Нетипично за църква, тази в Сандански е била двуетажна. На приземния етаж се молили мъжете, а на втория – жените. В нея има и голямо помещение, в което са били кръщавани новопокръстените вярващи. Сградата е била унищожена едва 2 века по-късно. Запазени са обаче част от красивите подови мозайки. В базиликата е разкрито и аязмо със светена вода. В помещението, в който блика изворът са се съхранявали и мощите на светец.

Стените на църквата са били изрисувани с цветни мазилки, като днес е запазена само нищожна част от тях. Дворът на църквата е служел за място, на което вярващите се събирали преди служба. Покритите коридори пък са пазили миряните от дъжд и лошо време. В двора е намерен и запазен кладенец. В базиликата е открита и уникална чешма, до която водата се е доставяла на принципа на скачените съдове.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.