fbpx
 

Хайдушки битки край Самоков в памет на Чакър войвода

На 27-ми и 28-ми юли край Самоков ще можете да проследите хайдушки битки, да се повеселите и да научите повече за делото и живота на Чакър войвода и борбата му срещу османските поробители. Тогава ще се проведат „Чакъровите празници“ в местността „Чакъровите поляни“.  На 27-ми от 18 часа ще бъдат посрещнати участниците в събитието, ще бъде изграден палатковяи лагер и ще се запали хайдушки огън около който е предвидена веселба с вкусни мръвки и музика.

Samokov

Тържественото откриване на празника ще е в 10.30 часа на 28-ми юли с изпълнения на „Големите гайди“ от Смолян. Час по-късно ще започне историческата възстановка, в която ще участват родолюбиви клубове от цялата страна. Тя ще разкаже за живота и делото на Чакър войвода. Христо, както е истенското име на хайдутина, работил в оръжейница, в която се научил да стреля изкустно. Чакър войвода възстава срещу искането да работи безплатно за османците и заедно с около 40 съмишленици хваща гората. Защитава от набеязите и Рилския манастир. За съжалние е предаден от един от своите четници, чиято жена взима подкуп от турците, за да убият героя.

Samokov

Празникът на Чакърови поляни ще продължи в 12.30 с раздаване на безплатен курбан за здраве. В 13 часа е началото на фолклорен концерт, чиято най-голяма звезда ще е певецът Володя Стоянов. Участие ще вземат още оркестър Роялбенд от Благоевград, самоковски групи за песни и танци. Освен това можете да наблюдавете и народни борби, а вечерта отново ще се запалят хайдушки огньове в палатковия лагер.

Samokov
Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.