fbpx

Галерия Беглик Таш

Мегалитното светилище Беглик Таш до днес крие тайните на цивилизацията, която е използвала мястото за своите ритуали и обреди. Най-разпространената и приета теория е, че то е било свещенно за траките. Според проучванията обаче свещения комплекс е създаден още през 16-ти век преди Христа. За да стигнете до причудливия комплекс от камъни трябва да тръгнете по черен път и да се отдаличите на около 5 км. от Приморско.

Каменното светилище впечатлява с долмени и менхири. Огромните късове  като че ли оборват силата на гравитацията и се задържат на местата си с магия. Заради силната енергия на мястото много хора отиват до Беглик Таш за да медитират, да търсят изцеление или да си пожелаят нещо съкровено. Казват, че молбите тук се чуват и сбъдват.

Заслужава си да посетите Беглик таш, за да видите брачното ложе на Богинята Майка и Бога Слънце. Или да измерите времето чрез слънчевия часовник, който представлява подредени обли камъни, отброявали миговете в древността. Можете да опитате да се проврете и през тесния процеп между две скали, който обозначавал дали сте готови да премине в следващия, по-добър живот и да слезете на Долния свят. Или да пробвате да разгадаете каменния лабиринт, чрез който изпитвали младежите. По камъните в Беглик Таш има още издълбани улеи и жертвени ями, стъпки, соларни символи, вани. Ако се изкачите на някои от скалите пък можете дори да се насладите на залеза над Черно море. Отделете си повече време преди стъмване, защото мястото наистина запленява и времето в него тече неусетно.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.