fbpx
 

БХРА: Държавата да помогне на бизнеса със средства срещу 25 на сто от фирмите 

Държавата да обмисли германския модел за подпомагане на бизнеса, при който вместо да се дават помощи или банкови гаранции, правителствата дават средства срещу до 25 на сто дял от компаниите, а впоследствие те могат да бъдат изкупени обратно от фирмите. Това предложиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРАпо време не среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. На разговорите от БХРА присъства част от Изпълнителното бюро – председателят Георги Щерев, зам. председателите Атанас Димитров, Бранимир Миланов и Веселин Налбантов, председателят на контролния съвет Борислав Хаджиев, както и почетният председател на организацията – Благой Рагин.

На срещата е обсъдено отново и как държавата да подпомогне сектора чрез банкови гаранции или немския модел за осигуряване на оборотни средства за стартиране на сезона, разсрочване на стари заеми на вложителите и потребителски кредити за персонала. Министър Николова е посочила, че се води активен диалог с компетентните институции, като това е един от начините да не се допускат фалити в отрасъла и да се постигне желаният рестарт на работата в сектора.

Министър Николова е съобщила през Изпълнителното бюро на БХРА, че се подготвя отваряне на нови туристически представителства във Великобритания и скандинавските държави, което е и едно от исканията на бранша. От БХРА са приветствали тези действия, както и отварянето на представителство в Полша и са благодарили, че министърът изпълнява поетите ангажименти пред бизнеса. От БХРА са подчертали, че е необходимо да се отвори и поне още едно представителство на страната ни в Русия.

Обсъден е и статутът на курортите и липсата на подготвени професионални кадри и пречките за привличане на такива от чужбина. Вицепремиерът Николова е подчертала по време на срещата, че водещ приоритет сега е подготовката и реализирането на летен сезон 2021, както и защитата на печата за безопасност, който страната получи като сигурна туристическа дестинация. По думите й трябва с общи усилия да се работи за рестарт в отрасъла и продължава политиката по откриване на представителства в чужди страни, които са приоритетни пазари за България.

Министерство от туризма получи и награда от 25-то издание на Годишните награди на БХРА.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.