fbpx
 

Вижте най-голямата дървена сграда в Европа на турския остров Бююкада

Винаги са ме привличали старите сгради, които като че ли крият отдавна забравени тайни и спомени, чиито коридори помнят стъпките на своите обитатели, техните радости и тегоби. И дори и да няма кой да ви разкаже какво се е случвало в тях и съдбите на собствениците им, поне провокират фантазията.

Може би точно защото не допускат никой вътре толкова ми хареса да съзерцавам и най-голямата дървена сграда в Европа – бившето гръцко сиропиталище, сега собственост на Константинополската патриаршия, което се намира на един от Принцовите острови – Бююкада. Да се насладите на дървената сграда с над 100 прозореца, издигната на 6 етажа и с над 200 стаи трябва да вземете ферибот от Истанбул и да стигнете до едно от късчета земя любимо за отдих на богатите жители на мегаполиса на два континента.

Пътуването до там ще ви отнеме под час, а ако се качите на някои от фериботите, който по пътя си спира и на други от обитаемите Принцовите острови, можете да се насладите поне отдалеч и на тях. Не пропускайте да си вземете симид или хлебче, за да нахраните многобройните чайки, които толкова са свикнали да получават закуската, обяда и вечерята на туристите, че умело хващат във въздуха всяка троха. И ви предоставят чудесна възможност за снимки и клипчета на фона на синьото море.

Бююкада или големият остров не случайно се казва така – логично именно той е най-големият от 9-те Принцови острова в Мраморно море. Не очаквайте обаче островът да е толкова голям. Всъщност живописните му стръмни улици, зелени паркове, хотели и струващи милиони къщи са разположени едва на общо 5 квадратни километра площ. На острова са забранени автомобилите и автобусите.

До преди няколко години туристите и собствениците се предвижваха на острова с конски впрягове, но сега животните са „пенсионирани“, за да се гарантира хуманното отношение към тях и вместо това се използват електрически колички, прилични на голф. Вярвайте ми, ще ви станат любими, защото ви изкачват тежки моменти по стръмните улици в жегата.

Затова по пътя ви към пристанището ви съветваме да се разходите пеша, за да се насладите на архитектурата и градините на къщите, вилите и хотелите на Бююкада. Освен като лятно бягство от истанбулските жеги за местните, мястото вече е любимо и на новата порода дигитални номади, които търсят лежерно и спокойно място, на което да творят, като в същото време не се отказват от нито едно от достиженията на цивилизацията. Котките, кучетата и птиците на острова, също се чувстват господари.

Непременно хапнете прясна риба или турски специалитети в някое от многобройните ресторантчета и пробвайте десетките видове сладолед на уличката в непосредствена близост до пристанището на фериботите. Заради ковид мерките ви съветваме да проверите и при слизане разписанието на корабите към континента, защото броят им е ограничен, а разписанието им често се променя.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.